„Nie ma nic w umyśle, czego by przedtem nie było w zmysłach” – Arystoteles To motto prowadzi Włoską Świetlicę pod opieką Pani Anny Aringhieri od początku roku, a tym razem, dosłownie, oszalały nasze kubki smakowe i węchu!
Uczniowie wiedzą już:
Z czego słynie włoska kuchnia i jaka jest tajemnica, że jest ona uznawana za najlepsza kuchnię świata na 1 miejscu oraz za najzdrowszą na +/- 6 miejscu, w corocznych renomowanych rankingach.
Na czym opiera się sekret, że w każdym kraju świata znajdziemy restauracje włoskie?
Dlaczego mówimy, że niektóre warzywa są królewskie i co ma z tym wspólnego pewna polska królowa?
Jak rozsmakować się we Frutti di Mare, i jak je przyrządzać?
Na ostatnich przepysznych zajęciach o włoskich kulinariach w ruch ruszyły miksery szkolne, a efekt był bajeczny dla podniebienia. Każdy zabrał do domu własnoręcznie przygotowany włoski deser Tiramisù w wersji czekoladowej.
Miksery zostały zakupione dzięki środkom z programu Laboratoria Przyszłości
#LaboratoriaPrzyszlosci
#LaboratoriaPrzyszlosci